Miami heeft een tropisch savanneklimaat; veel bronnen hebben het echter over een subtropisch klimaat, wat een verzamelnaam is voor diverse warme klimaten.
De periode december tot en met half april is een duidelijk droger seizoen. Er is kans op een bui of een regenachtige dag, maar het kan ook dagen achter elkaar zonnig en droog zijn.
In extreme gevallen is vorst mogelijk tijdens hartje winter. Als koude lucht van de Noordpool duizenden kilometers afzakt in zuidelijke richting dan kan de koude poollucht zelfs Miami en Miami Beach bereiken. De temperatuur kan dan ’s nachts net onder het vriespunt duiken wat voor dit stukje Florida vrij zeldzaam is.
Vanaf april neemt de kans op neerslag snel toe. Ook lopen de thermometers op naar tropische waarden en stijgt de relatieve luchtvochtigheid. Vanaf mei tot en met oktober kan het daarom (zeer) klam en vochtig aanvoelen in Miami.
De kans op zware tropische buien, flinke stormen en zelfs orkanen neemt in dit deel van het jaar ook flink toe. Tussen de buien door schijnt echter nog vaak genoeg de zon waardoor ook in de zomermaanden Miami een uitstekende zonbestemming is.
Het hoogseizoen is half december tot en met eind maart. Dit is de beste reistijd voor Miami als je puur naar de weersomstandigheden kijkt. Niet alleen de senioren trekken dan massaal naar het warme Florida, ook andere vakantiegangers weten dit stukje van Amerika te vinden tijdens de koude wintermaanden. De winterzonperiode is daarom hoogseizoen in Miami met de bijbehorende drukte. Dit resulteert helaas ook in hogere prijzen voor hotels en huurauto’s, vooral rondom Kerstmis en de viering van Oud & Nieuw.