MIAMI TIP 3: WINKELEN

In Miami en Miami Beach kun je uitstekend winkelen. Er zijn een aantal shopping malls verspreid over de stad en een aantal leuke toeristische gebieden waar je gezellig kunt winkelen.

Of winkelen in Miami goedkoop is hangt vooral af van de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van onze eigen euro. In de regel is het kun je hanteren dat als je voor één dollar minder betaalt dan € 0,90/0,95 het in Miami meestal goedkoper is dan bij ons in Europa. Het soort producten en de afkomst is ook nog van invloed. Zo zal het prijsverschil voor Europese producten die in Amerika geïmporteerd worden niet zo groot zijn dan Amerikaanse koopwaar. Naast de prijzen kunnen ook het soort producten een reden zijn om juist in Miami of elders in Florida te shoppen. Zo is er een grote kans dat nieuwe gadgets en elektronische producten hier eerder verkrijgbaar zijn dan bij ons, zeker als het om Amerikaanse merken gaat.

Goedkoper

Sommige artikelen zijn in Miami, Florida en de rest van Amerika in de regel goedkoper dan bij ons, tenzij de dollarkoers ongunstig is voor ons. Het gaat dan vooral om Amerikaanse merkkleding, sportkleding en sportschoenen. Wie badkleding zoekt zal daar in Miami naast een ruimere keuze vaak ook een betere prijs betalen.

Wie games voor spelconsoles wil aanschaffen, die is in Miami vaak goedkoper uit dan bij ons. Apple-producten en accessoires zijn bij een goede wisselkoers goedkoper in Amerika. Houd er wel rekening mee dat er een beperking is op de waarde van spullen die je belastingvrij mee terug mag nemen naar Nederland.

Ook aantrekkelijker om te kopen in Miami zijn tassen en koffers van Amerikaanse merken. Voor Samsonite koffers kun je vooral in en rondom Flagler Street leuke deal sluiten als je niet persé het nieuwste model wilt hebben. Cash betalen kan je vaak nog wat extra korting opleveren.

Het beste moment om te gaan winkelen in Miami is – net als in heel de VS – tijdens Black Friday. Deze vrijdag na Thanksgiving Day luidt het begin van de verkopen voor het kerstseizoen in. Hoge kortingen maken het tijdens Black Friday extra interessant om te gaan shoppen in Miami.

Armani

Sales tax

Voor Europeanen is het vaak even wennen: de winkelprijzen worden vrijwel altijd aangeduid exclusief de sales tax, wat vergelijkbaar is met onze BTW. Deze sales tax wordt per staat vastgesteld, voor Florida is dat momenteel 6%. Dit is echter een minimum aan sales tax, want iedere individuele county kan een (vaak zeer geringe) opslag vaststellen. Hierdoor ontstaan kleine verschillen in de uiteindelijke sales tax per county. Zo is de sales tax in Miami-Dade County, waar Miami toe behoort, momenteel 7%.

Afdingen

In de winkels in de grotere winkelcentra en in winkels van ketens of grote merken is afdingen niet gebruikelijk. Met andere woorden: niet doen! Korting vragen bij een grotere afname kun je wel proberen, maar ook dan is de kans op succes kleiner dan je zou hopen. In zelfstandige winkeltjes die vaak niet merkgebonden zijn is afdingen al een stuk eenvoudiger. Verwacht hier echter geen wonderbaarlijke kortingen zoals je ze bijvoorbeeld in Turkije of Egypte wel denkt te behalen.

Valuta

Betalen in Miami doe je met Amerikaanse dollars. Betalen met vreemde valuta zoals voor Amerikanen de euro is niet gebruikelijk. Als ze de euro wel accepteren zal het zijn tegen een zeer ongunstige wisselkoers. Het wisselgeld zal vrijwel altijd in dollars zijn.

Betalen met een credit card is zeer normaal in Amerika. Omdat de winkeliers er redelijk hoge kosten over moeten betalen (gemiddeld zo’n één tot vier procent) kun je meemaken dat men je daarom vraagt of je contant wilt afrekenen. Soms bieden ze je een kleine korting als je cash betaalt.

Winkelcentra & winkelstraten

Miami en Miami Beach kennen een aantal uitstekende winkelgebieden. We zetten er een aantal op een rijtje:

Aventura Mall
In de wijk Aventura in het noordoosten van Miami vind je deze grootste shopping mall van de stad. Eén groot overdekt complex omgeven met parkeerplaatsen bieden twee verdiepingen aan winkelplezier. Hier vind je ook vestigingen van grote Amerikaanse ketens zoals Sears en Macy’s. De Aventura Mall is een winkelcentrum zoals je die in veel steden tegenkomt en daarom weinig uniek. Het aantal winkels en het assortiment maken dit wel tot een winkelcentrum dat je moet bezoeken als je wilt gaan winkelen in Miami.

Bayside Market Place
De semi-openlucht Bayside Market Place gelegen in het noordwesten van Downtown Miami, vlakbij exit 1 van de MacArthur Causeway (I-395) naar Miami Beach. Niet het grootste, niet de beste, niet de goedkoopste. Wel een plekje dat je zeker moet bekijken als je Miami bezoekt, al is het alleen maar om de sfeervolle setting en de gunstige ligging ten opzichte van het centrum van Miami. Het winkelcentrum zelf bestaat uit tientallen winkeltjes en tientallen losse kraampjes die vooral gericht zijn op toeristen. Dit is dé plek om Miami souvenirs te kopen. Verder zitten er ook een aantal gewone winkels tussen waar je zeker als toerist ook goed inkopen kunt doen. Op de 1e verdieping zit een foodcourt waar je meerdere eettentjes bij elkaar hebt zitten.

Op de begane grond zitten een paar horecazaken. Als je geluk hebt kun je hier ook van wat livemuziek genieten. Centraal in Bayside vind je aanlegplek van de vele rondvaartboten die je de mooie plekjes van Miami en vooral Miami Beach laten zien. In de directe omgeving van Bayside Marketplace heb je Flagler Street waar je uitstekende koopjes kunt doen, het Bayfront Park, de American Airlines Arena en de Freedom Tower.

Bayside Market Place

Coconut Walk
In de wijk Coconut Grove vind je dit vrij kleine winkel- en uitgaanscentrum. Toen Coconut Walk ontwikkeld werd bestond het uit het huidige winkelcentrum, het daarnaast gelegen Streets of Mayfair en een vestiging van het inmiddels al lang gesloten restaurant Planet Hollywood. Streets of Mayfair heet tegenwoordig Shoppes at Mayfair en de Coconut Walk is uitgebreid tot een levendig uitgaans- en winkelgebied van enkele straten groot. In het Peacock Park worden regelmatig tentoonstellingen, optredens en andere evenementen georganiseerd.

Lincoln Road
Gelegen tussen 16th en 17th Street in Miami Beach vind je Lincoln Mall, wat een straat is die hoofdzakelijk uit voetgangersgebied bestaat. In het oostelijke stukje waar wél auto’s rijden vind je een aantal elektronicazaken, enkele kledingzaken en een schoenenzaken. Het voetgangersgedeelte is een mix van winkels met restaurantjes en gezellige terrasjes. Vooral in de avonduren is dit een vrij sfeervol stukje van Miami Beach. Om de hoek, op Washington Avenue, vind je een aantal kleine kledingzaakjes die op het eerste gezicht niet zo interessant eruit zien. Liefhebbers van Levi’s kunnen hier wel goedkoop jeans kopen.

Bal Harbour Shops
In de sjieke wijk Bal Harbour vind je bijpassende winkels. Als je hier voorbij de etalages loopt zoek je meestal tevergeefs naar prijskaartjes. Dit zijn niet de soort winkels waar men naar de prijs vraagt, het zijn vooral de dames en heren met een welgevulde beurs die hier inkopen komen doen. Op de winkelruiten prijken namen als Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Prada, Cartier en Oscar de la Renta.

Miracle Mile
In de wijk Coral Gables heeft een deel van Coral Way de prachtige naam Miracle Mile gekregen. Dit is een winkel- en restaurantgebied dat redelijk dichtbij de luchthaven van Miami ligt (ongeveer 5 kilometer). Omdat de winkelpanden niet zo kolossaal zijn heeft het winkelgebied een vrij relaxte sfeer. Het aanbod van winkels is vrij divers. Of het gebied de moeite is om er speciaal naartoe te rijden? Ik denk het niet. Maar als je dan toch onderweg bent naar de Venetian Pool of het Biltmore hotel in Coral Gables dan is de kans groot dat je er praktisch doorheen rijdt. Dan kun je toch net zo goed hier eventjes rondkijken en eventueel een hapje eten.

Miracle Mile