FOOIEN GEVEN IN MIAMI

Het geven van een fooi (tegenwoordig vaak tip genoemd) is zeer gebruikelijk in de Verenigde Staten, dus ook in Miami. Sterker nog, het lijkt hier wel uitgevonden zo verweven is het tippen in de hedendaagse Amerikaanse samenleving.

In Nederland is het geven van een fooi vooral bedoeld als uiting van waardering voor een geleverde dienst. De lonen zijn hier van een dermate niveau dat men niet van de tips hoeft te leven. Hoe anders is het in Amerika waar het personeel in complete branches soms vooral betaald wordt door de fooien.

Gratuity

In restaurants waar je geserveerd wordt is het geven van een tip niet meer dan normaal. De enige reden om geen fooi te geven is als je ontevreden bent over de geleverde dienst en in dat geval is het zelfs gebruikelijk om eerst een klacht in te dienen bij de manager voordat er overwogen wordt om de tip te verlagen.

Om te voorkomen dat toeristen niet gewend zijn aan het systeem van fooien geven en daarom geen of een te lage fooi geven voegen steeds meer restaurants standaard de “gratuity” (zo staat het vrijwel altijd op de bon) toe aan de rekening. Een fooi van 15% is gebruikelijk, dit is het bedrag dat meestal ook als gratuity gehanteerd wordt. Bij slechte service betaal je meestal toch nog 10% en als je de bediening uitstekend vind verhoog je de tip naar 20%. Feitelijk geef je dan 5% fooi naast de bijna verplichte 15% die je al betaalt.

Deze fooien zijn naast de ook niet bij de prijs inbegrepen sales tax, die in Florida 6 tot 7,5% bedraagt. In totaal moet je dus bijna een kwart optellen bij de prijzen zoals die vermeld staan op menukaarten en prijslijsten.

Contant of elektronisch

Je kunt een fooi contant geven, maar wat vaker gebeurt in bars en restaurants is dat de fooi opgeteld wordt bij de elektronische betaling. Vaak staan er al mooie rekenvoorbeelden op de rekening, zodat je je hoofd zelf niet hoeft te breken over wat een goede fooi is.

Zelfbedieningszaken

Tot voor kort was het in zelfbedieningszaken en fastfood restaurants niet zo gebruikelijk om fooi te geven. Echter ook hier verwacht men steeds vaker een kleine fooi.

Barpersoneel & kelners

Voor mensen achter de bar en bedienend personeel in bars en clubs is een vergelijkbaar fooienpercentage als voor restaurantpersoneel normaal, dus 15 tot 20 procent. Bij kleine bedragen ligt het percentage wat hoger, want bij een glaasje cola van 2 dollar geef je geen 30 cent fooi maar minimaal 50 cent of een dollar.

Taxichauffeurs

De taxichauffeur geef je een fooi van ongeveer 15%. Bij kortere ritten of in het geval van meerdere stuks bagage geef je wat extra, zeker als het om zware koffers gaat.

In het hotel

Een portier die je helpt met je bagage geef je ongeveer een dollar fooi per koffer of tas. Elke dag geef je degene die jouw kamer schoonmaakt een bescheiden fooi van één of twee dollar. Dit doe je het beste door het duidelijk zichtbaar naast de wastafel in de badkamer te leggen voordat de kamer schoongemaakt wordt.

De conciërge geef je een fooi voor elke dienst die hij jou bewijst, net als degene die je auto voorrijdt als er ‘valet parking’ is. Ook hier is het een kwestie van een dollar of soms iets meer, als je dat nodig vindt.

Beledigend

Het geven van te lage fooien kan als beledigend opgevat worden. Sommige mensen uiten hun onvrede over de service met een fooi van één penny, wat als een persoonlijke belediging opgevat wordt. Vraag jezelf af of je je zo diep wilt verlagen en of het niet beter is om de eigenaar of manager aan te spreken over de slechte bediening.