ESTA VOOR MIAMI

Om naar Miami (of een andere bestemming in de Verenigde Staten) te reizen heb je een geldig paspoort nodig plus een visum of een ESTA. Een visum is voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort alleen maar nodige als je voor langer dan 90 dagen naar Amerika wilt reizen of in Amerika wilt gaan werken of studeren. Reis je gewoon als toerist naar Amerika dan heb je een ESTA nodig (Electronic System for Travel Authorization). Dit is een elektronische toelating om de Verenigde Staten binnen te mogen. Dit doe je online voordat je naar Miami (of elders in Amerika) vertrekt. Voor de zekerheid moet je dit minstens 72 uur voor aankomst in de VS doen.

Het ESTA is een voortzetting van het zogenaamde Visa Waiver Program. Tot begin 2009 moest je voor aankomst in de VS een groen formulier invullen met je persoonlijke gegevens en je reisgegevens. Met dit formulier en je Nederlandse/Belgische paspoort kon je door de douane heen. Op 12 januari 2009 is deze procedure vervangen door een online visumontheffing: het ESTA. Je geeft je gegevens via de ESTA-website door aan de Amerikaanse autoriteiten die je vervolgens toestemming geven om Amerika binnen te mogen (of niet).

Veel Nederlandse vakantiegangers kiezen ervoor om hun ESTA via een Nederlandse ESTA-website te regelen. Op die manier kunnen ze hun ESTA in het Nederlands aanvragen en hebben ze ook de mogelijkheid om zonder creditcard de betaling te doen, bijvoorbeeld gewoon met iDeal via de bank.

De belangrijke feitjes over het ESTA op een rijtje:
– Voor de zekerheid minstens 72 uur voor vertrek aanvragen.
– Een ESTA is niet gratis.
– Je paspoort moet tenminste geldig zijn tot na vertrek uit Amerika.
– Een ESTA is 2 jaar geldig vanaf het moment van verstrekking en kan meerdere keren gebruikt worden (multiple entry).
– Ben je in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest na 2011? Dan mag je niet met een ESTA naar de VS reizen. Je hebt dan een visum nodig.
– Een ESTA is bedoeld voor toeristen die maximaal 90 dagen naar de VS reizen.